Apa - combinaţie a oxigenului cu hidrogenul - H2O. Lichid incolor,  cu reflexie albăstrie intr-un strat mai gros. La presiunea de 760 mm ai coloanei de mercur, trece în stare solidă (gheaţa), dacă temperatura coboară la 0�C, fierbe la temperatura de 100�C. Punctul de fierbere scade odată cu micşorarea presiunii: până la 80�C, dacă presiunea scade concomitent până la 355 mm ai coloanei de mercur şi până la 40�C, dacă presiunea continuă să scadă până la 55 mm ai coloanei de mercur. Cea mai mare densitate a apei se atinge la temperatura de 4�C.

 

Apa absorbită � apa suptă, reţinută, îmbibată de un oarecare material sau substanţă nu numai la suprafaţă, ci în întregul volum al sorbentului; absorbită de substanţele tari, ce au suprafaţa acoperită de mulţi pori (de exemplu, cărbunele activat); în plan biologic apa suptă, reţinută de rădăcini: fiecare ion pătrunde încât o plasmă celulară a rădăcinii fără a mai fi evacuată în afară, parte din apa legată a solului, aproximativ corespunzătoare apei higroscopice. Sinonim: apa adsorbită.

 

Apa accesibilă � parte din apa solului care, fiind în plus faţă de coeficientul de ofilire poate fi folosită de către plante. Acest lucru se datorează faptului că uneori în sol este relativ multă apă, dar ea e reţinută total sau aproape total de particulele de sol, iar plantele suferă de un deficit acut de apă. Cu cât particulele de sol sunt mai mici, cu atât ele reţin mai multă apă, de aceea în diferite tipuri de sol cantitatea de apă accesibilă e diferită, în solurile nisipoase ce conţin particule relativ mari de nisip şi puţine particule mici de argilă, de exemplu marea majoritate a conţinutului de apă este accesibilă.

 

Apa accesibilă include apa peliculară legată cu o forţă de 25 de atmosfere (corespunzătoare forţei de sucţiune a rădăcinilor) şi apa liberă (capilară şi gravitaţională). Sinonime: apa utilă, disponibilă.

 

 

 

Sursa: ACC.MD